Uszka do barszczu to jedna z potraw z którą w łatwy sposób zazwyczaj przesadzamy i produkujemy ich niestety za dużo. Często gdy planujemy kilka imprez po kolei, a nasze uszka są popisową potrawą możemy przygotować je na zapas za jednym razem. Często nadmiar uszek zostaje po dużych świętach lub imprezach okolicznościowych.

Na szczęście uszka możemy mrozić na każdym poziomie obróbki. Zamrozić uszka gotowe, czyli: surowe uszka, gotowane uszka lub farsz do uszek, a nawet samo przygotowane ciasto.

Mrożenie surowych uszek do barszczu

Najlepiej rozłóż uszka na tacy, na pergaminie, żeby się nie stykały. Następnie włóż uszka do zamrażalnika na wstępne mrożenie. Minimum takieto wstępnego mrożenia uszek to 2 godziny. Zmrożone wstępnie uszka możesz przełożyć już teraz do szczelnego worka foliowego. Po takim zabiegu uszka są zmrożone pojedynczo, nie staną się po rozmrożeniu zbitą masą ciasta i farszu.

Stosuj podobną zasadę ze wstępnym mrożeniem na tacy do innego jedzenia, które może razem się skleić.

Mrożenie uszek gotowanych

Ugotowane uszka mają jeszcze większą tendencję do sklejania się podczas mrożenia. Mamy na to dwa sposoby. Ugotowane uszka przepłucz w zimnej wodzie, zmyjesz w ten sposób klejąca się odrobiny ciasta. Następnie osusz uszka, posmaruj delikatnie olejem roślinnym i zastosuj wstępne mrożenie jak w przypadku uszek surowych. Uszek wyciągniętych z barszczu nie rekomendujemy zamrażać.

Mrożenie farszu do uszek

Farsz do uszek mrozimy według takich samych zasad jak każde inne gotowane mięso. Farsz nie powinien stracić konsystencji ani smaku po rozmrożeniu.

Jak długo można przechowywać uszka w zamrażarce?

Najbezpieczniej uszka przechowuj w zamrażarce maksymalnie pół roku. Pamiętaj, aby do woreczka z zamrożonymi uszkami włożyć karteczkę z datą mrożenia.