Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu WILD DUCK 19 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu WILD DUCK 19
Nazwa jachtu | WILD DUCK 19 |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1955 |
Projektant | Alan Buchanan |
Wymiary i długości WILD DUCK 19
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 19.00 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 5.79 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 19 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 16.18 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 4.93 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 6.78 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 2.07 |
Zanurzenie jachtu WILD DUCK 19
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 3.00 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 0.91 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 4,110.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 1,864 |
Balast [lb/funt] | 1,350.00 |
Balast [kg/kilogramy] | 612 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 196.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 18.21 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 12.26 |
Współczynnik balastu do wyporności | 32.85 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 433.17 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 29.13 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 1.70 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 5.39 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 391.97 pounds/inch |