Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu WEST WIGHT SCOW oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu WEST WIGHT SCOW
Nazwa jachtu | WEST WIGHT SCOW |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1924 |
Projektant | West Wight Sailing Club (UK) |
Wymiary i długości WEST WIGHT SCOW
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 11.25 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 3.43 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 12 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 10.00 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 3.05 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 4.72 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.44 |
Zanurzenie jachtu WEST WIGHT SCOW
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 1.40 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 0.43 |
Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 0.50 |
Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.15 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 400.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 181 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 90.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 8.36 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 26.56 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 178.57 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 7.53 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 2.56 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 4.24 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 168.65 pounds/inch |