Dane techniczne VULCAN 17

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu VULCAN 17 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu VULCAN 17

Nazwa jachtuVULCAN 17
Pierwszy rok budowy1970
Stocznia / ProducentP. Y. Plastics Ltd.
ProjektantPeter Milne

Wymiary i długości VULCAN 17

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]17.00
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]5.18
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)17 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]15.08
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]4.60
Szerokość maksymalna [ft/stopy]5.92
Szerokość maksymalna [m/metry]1.80

Zanurzenie jachtu VULCAN 17

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]3.75
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.14
Minimalne zanurzenie [ft/stopy]0.60
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.18

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]260.00
Wyporność [kg/kilogramy]118
Balast [lb/funt]90.00
Balast [kg/kilogramy]41

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]153.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]14.21
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)60.15
Współczynnik balastu do wyporności34.62
Współczynnik D/L (wyporność do długości)33.85
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)2.40
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)3.71

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.20 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)318.98 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe