Dane techniczne TORNADO (TEXAS)

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu TORNADO (TEXAS) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu TORNADO (TEXAS)

Nazwa jachtuTORNADO (TEXAS)
Pierwszy rok budowy1967
Stocznia / ProducentFillip Mfg. Co.
ProjektantJohn P. Fillip

Wymiary i długości TORNADO (TEXAS)

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]16.42
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]5.00
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)17 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]15.58
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]4.75
Szerokość maksymalna [ft/stopy]5.58
Szerokość maksymalna [m/metry]1.70

Zanurzenie jachtu TORNADO (TEXAS)

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]4.42
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.35
Minimalne zanurzenie [ft/stopy]0.50
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.15

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]425.00
Wyporność [kg/kilogramy]193

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]160.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]14.86
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)45.34
Współczynnik D/L (wyporność do długości)50.17
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)4.20
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)2.97

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.29 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)310.63 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe

Inne jachty producenta Fillip Mfg. Co.