Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu STRALE oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu STRALE
| Nazwa jachtu | STRALE |
|---|---|
| Pierwszy rok budowy | 1970 |
| Projektant | Ettore Santarelli |
Wymiary i długości STRALE
| LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 16.08 |
|---|---|
| LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 4.90 |
| Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 17 (stopy) |
| LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 14.27 |
| LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 4.35 |
| Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 5.18 |
| Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.58 |
Zanurzenie jachtu STRALE
| Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 11.48 |
|---|---|
| Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 3.50 |
| Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 1.38 |
| Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.42 |
Wyporność i balast
| Wyporność [lb/funt] | 265.00 |
|---|---|
| Wyporność [kg/kilogramy] | 120 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
| Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 137.00 |
|---|---|
| Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 12.73 |
| Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 53.18 |
| Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 40.71 |
| Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 3.09 |
| Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 3.23 |
Prędkość i wyporność
| Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 5.06 kn |
|---|---|
| Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 264.12 pounds/inch |
