Dane techniczne START 6

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu START 6 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu START 6

Nazwa jachtuSTART 6
Pierwszy rok budowy1978
Stocznia / ProducentMallard

Wymiary i długości START 6

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]20.34
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]6.20
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)21 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]18.04
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]5.50
Szerokość maksymalna [ft/stopy]8.04
Szerokość maksymalna [m/metry]2.45

Zanurzenie jachtu START 6

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]4.76
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.45
Minimalne zanurzenie [ft/stopy]1.48
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.45

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]1,653.00
Wyporność [kg/kilogramy]750
Balast [lb/funt]441.00
Balast [kg/kilogramy]200

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]239.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]22.20
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)27.41
Współczynnik balastu do wyporności26.68
Współczynnik D/L (wyporność do długości)125.69
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)8.49
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)2.72

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.69 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)518.25 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe

Inne jachty producenta Mallard