Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu SPICE (TOPPER) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu SPICE (TOPPER)
| Nazwa jachtu | SPICE (TOPPER) |
|---|---|
| Pierwszy rok budowy | 1996 |
| Stocznia / Producent | Topper International |
| Projektant | Ian Howlett /John Craig |
Wymiary i długości SPICE (TOPPER)
| LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 13.94 |
|---|---|
| LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 4.25 |
| Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 14 (stopy) |
| Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 6.23 |
| Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.90 |
Zanurzenie jachtu SPICE (TOPPER)
Wyporność i balast
| Wyporność [lb/funt] | 187.00 |
|---|---|
| Wyporność [kg/kilogramy] | 85 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
| Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 171.00 |
|---|---|
| Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 15.89 |
| Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 83.73 |
| Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 4.36 |
