Dane techniczne SEA BIRD 18 (HULL SEA BIRD)

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu SEA BIRD 18 (HULL SEA BIRD) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu SEA BIRD 18 (HULL SEA BIRD)

Nazwa jachtuSEA BIRD 18 (HULL SEA BIRD)
Pierwszy rok budowy1937
ProjektantFrederick W. Goeller, Jr

Wymiary i długości SEA BIRD 18 (HULL SEA BIRD)

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]18.21
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]5.55
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)19 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]18.00
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]5.49
Szerokość maksymalna [ft/stopy]6.75
Szerokość maksymalna [m/metry]2.06

Zanurzenie jachtu SEA BIRD 18 (HULL SEA BIRD)

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]3.75
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.14
Minimalne zanurzenie [ft/stopy]1.00
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.30

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]2,200.00
Wyporność [kg/kilogramy]998

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]220.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]20.44
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)20.86
Współczynnik D/L (wyporność do długości)168.41
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)14.78
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)2.08

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.69 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)434.13 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe