Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu PUFFER (AMF) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu PUFFER (AMF)
Nazwa jachtu | PUFFER (AMF) |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1972 |
Stocznia / Producent | AMF Alcort |
Projektant | Fred Scott |
Wymiary i długości PUFFER (AMF)
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 12.50 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 3.81 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 13 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 11.50 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 3.51 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 4.83 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.47 |
Zanurzenie jachtu PUFFER (AMF)
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 2.82 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 0.86 |
Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 0.30 |
Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.09 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 160.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 73 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 90.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 8.36 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 48.89 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 46.97 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 2.57 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 3.56 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 4.54 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 198.47 pounds/inch |