Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu PEGASUS 800 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu PEGASUS 800
Nazwa jachtu | PEGASUS 800 |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1978 |
Stocznia / Producent | Rydgeway Marine Ltd. |
Projektant | Gordon V. Harris |
Wymiary i długości PEGASUS 800
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 25.75 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 7.85 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 26 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 21.00 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 6.40 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 8.75 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 2.67 |
Zanurzenie jachtu PEGASUS 800
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 2.92 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 0.89 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 4,408.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 1,999 |
Balast [lb/funt] | 1,880.00 |
Balast [kg/kilogramy] | 853 |
Zbiorniki
Pojemność paliwa [gal/galony] | 10 |
---|---|
Pojemność paliwa [l/litry] | 38 L |
Pojemność wody [gal/galony] | 12 |
Pojemność wody [l/litry] | 45 |
Parametry żagli i współczynniki
Współczynnik balastu do wyporności | 42.65 |
---|---|
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 212.49 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 16.89 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 2.14 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 6.14 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 656.56 pounds/inch |