Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu MINUTEMAN oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu MINUTEMAN
Nazwa jachtu | MINUTEMAN |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1968 |
Stocznia / Producent | Yankee Yachts |
Projektant | Sparkman & Stephens |
Wymiary i długości MINUTEMAN
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 11.58 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 3.53 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 12 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 11.50 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 3.51 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 4.58 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.40 |
Zanurzenie jachtu MINUTEMAN
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 3.00 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 0.91 |
Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 0.30 |
Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.09 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 195.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 88 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 72.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 6.69 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 34.28 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 57.24 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 3.44 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 3.16 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 4.54 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 188.20 pounds/inch |