Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu MICROSAIL (MULL) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu MICROSAIL (MULL)
| Nazwa jachtu | MICROSAIL (MULL) |
|---|---|
| Pierwszy rok budowy | 1980 |
| Stocznia / Producent | Jeanneau/Franck Roy |
| Projektant | Gary Mull |
Wymiary i długości MICROSAIL (MULL)
| LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 18.04 |
|---|---|
| LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 5.50 |
| Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 19 (stopy) |
| LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 16.40 |
| LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 5.00 |
| Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 8.04 |
| Szerokość maksymalna [m/metry] | 2.45 |
Zanurzenie jachtu MICROSAIL (MULL)
| Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 3.61 |
|---|---|
| Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.10 |
| Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 0.66 |
| Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.20 |
Wyporność i balast
| Wyporność [lb/funt] | 1,323.00 |
|---|---|
| Wyporność [kg/kilogramy] | 600 |
| Balast [lb/funt] | 507.00 |
| Balast [kg/kilogramy] | 230 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
| Współczynnik balastu do wyporności | 38.32 |
|---|---|
| Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 133.90 |
| Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 7.53 |
| Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 2.93 |
Prędkość i wyporność
| Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 5.43 kn |
|---|---|
| Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 471.14 pounds/inch |
