Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu LARK 13 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu LARK 13
Nazwa jachtu | LARK 13 |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1967 |
Stocznia / Producent | Parker Boats/John Baker Ltd. |
Projektant | Michael Jackson |
Wymiary i długości LARK 13
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 13.25 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 4.04 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 14 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 12.75 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 3.89 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 5.50 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.68 |
Zanurzenie jachtu LARK 13
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 3.75 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.14 |
Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 0.33 |
Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.10 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 185.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 84 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 120.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 11.15 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 59.18 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 39.85 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 2.29 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 3.86 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 4.78 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 250.56 pounds/inch |