Dane techniczne LARCHMONT O CLASS

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu LARCHMONT O CLASS oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu LARCHMONT O CLASS

Nazwa jachtuLARCHMONT O CLASS
Pierwszy rok budowy1917
Stocznia / ProducentWood & McClure
ProjektantWillliam Gardner

Wymiary i długości LARCHMONT O CLASS

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]59.83
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]18.24
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)60 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]38.50
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]11.73
Szerokość maksymalna [ft/stopy]12.00
Szerokość maksymalna [m/metry]3.66

Zanurzenie jachtu LARCHMONT O CLASS

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]7.83
Maksymalne zanurzenie [m/metry]2.39

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]35,500.00
Wyporność [kg/kilogramy]16,103
Balast [lb/funt]18,000.00
Balast [kg/kilogramy]8,165

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]1,700.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]157.94
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)25.29
Współczynnik balastu do wyporności50.70
Współczynnik D/L (wyporność do długości)277.71
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)44.64
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)1.46

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)8.31 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)1,650.78 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe