Dane techniczne INVICTA 26

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu INVICTA 26 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu INVICTA 26

Nazwa jachtuINVICTA 26
Pierwszy rok budowy1964
Stocznia / ProducentTyler Boat Co.
ProjektantE. G. van de Stadt

Wymiary i długości INVICTA 26

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]26.44
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]8.06
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)27 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]20.67
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]6.30
Szerokość maksymalna [ft/stopy]7.35
Szerokość maksymalna [m/metry]2.24

Zanurzenie jachtu INVICTA 26

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]3.94
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.20

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]5,137.00
Wyporność [kg/kilogramy]2,330
Balast [lb/funt]2,315.00
Balast [kg/kilogramy]1,050

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]371.35
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]34.50
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)20.02
Współczynnik balastu do wyporności45.07
Współczynnik D/L (wyporność do długości)259.68
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)24.85
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)1.71

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)6.09 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)542.84 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe

Inne jachty producenta Tyler Boat Co.