Dane techniczne HELSEN 20

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu HELSEN 20 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu HELSEN 20

Nazwa jachtuHELSEN 20
Pierwszy rok budowy1974
Stocznia / ProducentHelsen Yachts
ProjektantJ. "Jopie" Helsen

Wymiary i długości HELSEN 20

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]20.08
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]6.12
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)21 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]17.33
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]5.28
Szerokość maksymalna [ft/stopy]7.33
Szerokość maksymalna [m/metry]2.23
Wysokość w kabinie [ft/stopy]4.25
Wysokość w kabinie [m/metry]1.30

Zanurzenie jachtu HELSEN 20

Minimalne zanurzenie [ft/stopy]1.17
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.36

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]2,000.00
Wyporność [kg/kilogramy]907
Balast [lb/funt]400.00
Balast [kg/kilogramy]181

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]181.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]16.82
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)18.29
Współczynnik balastu do wyporności20.00
Współczynnik D/L (wyporność do długości)171.55
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)11.98
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)2.33

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.58 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)453.89 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe