Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu GREAT LAKES 21 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu GREAT LAKES 21
| Nazwa jachtu | GREAT LAKES 21 |
|---|---|
| Pierwszy rok budowy | 1938 |
| Stocznia / Producent | Hodgdon Brothers |
| Projektant | Charles Hodgdon |
Wymiary i długości GREAT LAKES 21
| LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 21.00 |
|---|---|
| LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 6.40 |
| Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 21 (stopy) |
| LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 18.33 |
| LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 5.59 |
| Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 5.75 |
| Szerokość maksymalna [m/metry] | 1.75 |
Zanurzenie jachtu GREAT LAKES 21
| Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 3.42 |
|---|---|
| Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.04 |
Wyporność i balast
| Wyporność [lb/funt] | 1,800.00 |
|---|---|
| Wyporność [kg/kilogramy] | 816 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
| Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 200.00 |
|---|---|
| Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 18.58 |
| Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 21.67 |
| Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 130.48 |
| Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 14.13 |
| Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 1.89 |
Prędkość i wyporność
| Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 5.74 kn |
|---|---|
| Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 376.60 pounds/inch |
