Dane techniczne GEM 550

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu GEM 550 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu GEM 550

Nazwa jachtuGEM 550
Pierwszy rok budowy1976
Stocznia / ProducentCentral Boating Services
ProjektantRob Humphries

Wymiary i długości GEM 550

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]18.04
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]5.50
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)19 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]16.67
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]5.08
Szerokość maksymalna [ft/stopy]7.91
Szerokość maksymalna [m/metry]2.41

Zanurzenie jachtu GEM 550

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]3.28
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.00
Minimalne zanurzenie [ft/stopy]0.75
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.23

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]1,146.00
Wyporność [kg/kilogramy]520
Balast [lb/funt]397.00
Balast [kg/kilogramy]180

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]199.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]18.49
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)29.13
Współczynnik balastu do wyporności34.64
Współczynnik D/L (wyporność do długości)110.44
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)6.59
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)3.03

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.47 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)471.15 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe