Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu FORELLE oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu FORELLE
Nazwa jachtu | FORELLE |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1978 |
Stocznia / Producent | Weikert Leichtmetallbau |
Projektant | Kurt A. H. Oehlmann |
Wymiary i długości FORELLE
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 24.28 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 7.40 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 25 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 21.33 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 6.50 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 7.48 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 2.28 |
Zanurzenie jachtu FORELLE
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 3.94 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.20 |
Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 0.52 |
Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.16 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 882.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 400 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 237.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 22.02 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 41.30 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 40.57 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 4.20 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 3.12 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 6.19 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 570.08 pounds/inch |