Dane techniczne FISHERS ISLAND 23

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu FISHERS ISLAND 23 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu FISHERS ISLAND 23

Nazwa jachtuFISHERS ISLAND 23
Pierwszy rok budowy1931
Stocznia / ProducentHerreshoff Mfg.
ProjektantS. Herreshoff

Wymiary i długości FISHERS ISLAND 23

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]34.00
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]10.36
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)34 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]23.00
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]7.01
Szerokość maksymalna [ft/stopy]7.00
Szerokość maksymalna [m/metry]2.13

Zanurzenie jachtu FISHERS ISLAND 23

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]4.50
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.37

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]5,500.00
Wyporność [kg/kilogramy]2,495
Balast [lb/funt]2,500.00
Balast [kg/kilogramy]1,134

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]345.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]32.05
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)17.77
Współczynnik balastu do wyporności45.45
Współczynnik D/L (wyporność do długości)201.80
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)24.18
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)1.59

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)6.43 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)575.27 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe