Dane techniczne FARR 6000

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu FARR 6000 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu FARR 6000

Nazwa jachtuFARR 6000
Pierwszy rok budowy1977
Stocznia / ProducentSea Nymph Boats
ProjektantBruce Farr

Wymiary i długości FARR 6000

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]20.00
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]6.10
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)20 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]18.33
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]5.59
Szerokość maksymalna [ft/stopy]8.17
Szerokość maksymalna [m/metry]2.49

Zanurzenie jachtu FARR 6000

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]5.08
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.55
Minimalne zanurzenie [ft/stopy]1.33
Minimalne zanurzenie [m/metry]0.41

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]1,950.00
Wyporność [kg/kilogramy]885
Balast [lb/funt]535.00
Balast [kg/kilogramy]243

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]200.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]18.58
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)20.55
Współczynnik balastu do wyporności27.44
Współczynnik D/L (wyporność do długości)141.35
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)9.75
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)2.62

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.74 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)535.10 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe