Dane techniczne DOLPHIN 26 (VAN DE STADT)

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu DOLPHIN 26 (VAN DE STADT) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu DOLPHIN 26 (VAN DE STADT)

Nazwa jachtuDOLPHIN 26 (VAN DE STADT)
Pierwszy rok budowy1980
Projektantvan de Stadt

Wymiary i długości DOLPHIN 26 (VAN DE STADT)

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]26.25
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]8.00
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)27 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]21.00
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]6.40
Szerokość maksymalna [ft/stopy]9.19
Szerokość maksymalna [m/metry]2.80

Zanurzenie jachtu DOLPHIN 26 (VAN DE STADT)

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]4.92
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.50

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]3,968.00
Wyporność [kg/kilogramy]1,800
Balast [lb/funt]1,543.00
Balast [kg/kilogramy]700

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]422.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]39.21
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)27.01
Współczynnik balastu do wyporności38.89
Współczynnik D/L (wyporność do długości)191.28
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)14.15
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)2.33

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)6.14 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)689.57 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe