Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu DAINA 25 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu DAINA 25
Nazwa jachtu | DAINA 25 |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1947 |
Stocznia / Producent | Cantiere D'Este |
Projektant | Art_ Chiggiato |
Wymiary i długości DAINA 25
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 25.10 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 7.65 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 26 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 22.64 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 6.90 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 8.27 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 2.52 |
Zanurzenie jachtu DAINA 25
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 5.41 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.65 |
Minimalne zanurzenie [ft/stopy] | 2.13 |
Minimalne zanurzenie [m/metry] | 0.65 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 4,850.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 2,200 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 355.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 32.98 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 19.88 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 186.58 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 19.22 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 1.96 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 6.38 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 669.00 pounds/inch |