Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu CONTRAST 362 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu CONTRAST 362
Nazwa jachtu | CONTRAST 362 |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1985 |
Stocznia / Producent | Karlstad |
Projektant | Rolf Magnusson |
Wymiary i długości CONTRAST 362
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 36.09 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 11.00 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 37 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 30.51 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 9.30 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 12.47 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 3.80 |
Zanurzenie jachtu CONTRAST 362
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 6.14 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.87 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 12,125.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 5,500 |
Balast [lb/funt] | 4,740.00 |
Balast [kg/kilogramy] | 2,150 |
Zbiorniki
Pojemność paliwa [gal/galony] | 21 |
---|---|
Pojemność paliwa [l/litry] | 79 L |
Pojemność wody [gal/galony] | 32 |
Pojemność wody [l/litry] | 121 |
Parametry żagli i współczynniki
Współczynnik balastu do wyporności | 39.09 |
---|---|
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 190.59 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 20.21 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 2.17 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 7.40 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 1,359.42 pounds/inch |