Dane techniczne BOOTHBAY HARBOR ONE DESIGN

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu BOOTHBAY HARBOR ONE DESIGN oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu BOOTHBAY HARBOR ONE DESIGN

Nazwa jachtuBOOTHBAY HARBOR ONE DESIGN
Pierwszy rok budowy1938
ProjektantGeerd N. Hendel

Wymiary i długości BOOTHBAY HARBOR ONE DESIGN

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]21.00
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]6.40
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)21 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]19.75
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]6.02
Szerokość maksymalna [ft/stopy]5.50
Szerokość maksymalna [m/metry]1.68

Zanurzenie jachtu BOOTHBAY HARBOR ONE DESIGN

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]3.50
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.07

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]2,100.00
Wyporność [kg/kilogramy]953
Balast [lb/funt]900.00
Balast [kg/kilogramy]408

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]227.00
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]21.09
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)22.20
Współczynnik balastu do wyporności42.86
Współczynnik D/L (wyporność do długości)121.69
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)16.63
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)1.72

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.96 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)388.13 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe