Dane techniczne BELLIURE 63

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu BELLIURE 63 oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu BELLIURE 63

Nazwa jachtuBELLIURE 63
Pierwszy rok budowy1985
Stocznia / ProducentBelliure
ProjektantRon Holland

Wymiary i długości BELLIURE 63

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]62.89
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]19.17
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)63 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]56.00
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]17.07
Szerokość maksymalna [ft/stopy]17.06
Szerokość maksymalna [m/metry]5.20

Zanurzenie jachtu BELLIURE 63

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]7.22
Maksymalne zanurzenie [m/metry]2.20

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]58,202.00
Wyporność [kg/kilogramy]26,400
Balast [lb/funt]27,558.00
Balast [kg/kilogramy]12,500

Zbiorniki

Parametry żagli i współczynniki

Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe]1,872.90
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe]174.00
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności)20.04
Współczynnik balastu do wyporności47.35
Współczynnik D/L (wyporność do długości)147.95
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)35.45
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)1.76

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)10.03 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)3,413.61 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe

Inne jachty producenta Belliure