Dane techniczne jachtu
Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu BACCHANT IV oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producentaDane podstawowe jachtu BACCHANT IV
Nazwa jachtu | BACCHANT IV |
---|---|
Pierwszy rok budowy | 1964 |
Projektant | Knud H Reimers |
Wymiary i długości BACCHANT IV
LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy] | 35.70 |
---|---|
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry] | 10.88 |
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up) | 36 (stopy) |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy] | 26.08 |
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry] | 7.95 |
Szerokość maksymalna [ft/stopy] | 9.00 |
Szerokość maksymalna [m/metry] | 2.74 |
Zanurzenie jachtu BACCHANT IV
Maksymalne zanurzenie [ft/stopy] | 4.89 |
---|---|
Maksymalne zanurzenie [m/metry] | 1.49 |
Wyporność i balast
Wyporność [lb/funt] | 12,346.00 |
---|---|
Wyporność [kg/kilogramy] | 5,600 |
Balast [lb/funt] | 5,181.00 |
Balast [kg/kilogramy] | 2,350 |
Zbiorniki
Parametry żagli i współczynniki
Powierzchnia żagli wg producenta [ft²/stopy kwadratowe] | 506.00 |
---|---|
Powierzchnia żagli wg producenta [m²/metry kwadratowe] | 47.01 |
Współczynnik SA/D (powierzchnia żagli do wyporności) | 15.21 |
Współczynnik balastu do wyporności | 41.97 |
Współczynnik D/L (wyporność do długości) | 310.71 |
Wskaźnik komfortu (comfort ratio) | 35.28 |
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening) | 1.56 |
Prędkość i wyporność
Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed) | 6.84 kn |
---|---|
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in) | 838.68 pounds/inch |