Dane techniczne ALERION 26 (CARROL MARINE)

Dane techniczne jachtu

Poniższe dane mają charakter wyłącznie poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do celów nawigacyjnych. Przed wypłynięciem należy zawsze zweryfikować specyfikację jachtu w obowiązującej instrukcji obsługi lub bezpośrednio u armatora. Mogą występować nieznaczne różnice nawet w obrębie tego samego modelu ALERION 26 (CARROL MARINE) oraz zmiany wprowadzane przez armatorów, o których informacje zawarte poniżej nie muszą być aktualne. Poniżej podane są d ane deklaratywne przez producenta

Dane podstawowe jachtu ALERION 26 (CARROL MARINE)

Nazwa jachtuALERION 26 (CARROL MARINE)
Pierwszy rok budowy2002
Stocznia / ProducentCarroll Marine - Herreshoff Design
ProjektantHerreshoff

Wymiary i długości ALERION 26 (CARROL MARINE)

LOA (Length overall – długość całkowita) [ft/stopy]25.33
LOA (Length overall – długość całkowita) [m/metry]7.72
Długość całkowita zaokrąglona do pełnych stóp. Każdy ułamek stopy zaokrąglany do następnej pełnej stopy, tak by zapewnić sobie zapas miejsca. (tzw. always up)26 (stopy)
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [ft/stopy]20.00
LWL (Length waterline – długość linii wodnej) [m/metry]6.10
Szerokość maksymalna [ft/stopy]7.17
Szerokość maksymalna [m/metry]2.19

Zanurzenie jachtu ALERION 26 (CARROL MARINE)

Maksymalne zanurzenie [ft/stopy]3.58
Maksymalne zanurzenie [m/metry]1.09

Wyporność i balast

Wyporność [lb/funt]4,800.00
Wyporność [kg/kilogramy]2,177
Balast [lb/funt]2,500.00
Balast [kg/kilogramy]1,134

Zbiorniki

Pojemność paliwa [gal/galony]6
Pojemność paliwa [l/litry]23 L
Pojemność wody [gal/galony]12
Pojemność wody [l/litry]45

Parametry żagli i współczynniki

Współczynnik balastu do wyporności52.08
Współczynnik D/L (wyporność do długości)267.86
Wskaźnik komfortu (comfort ratio)24.89
Współczynnik odporności na wywrotność (capsize screening)1.70

Prędkość i wyporność

Prędkość teoretyczna kadłuba (hull speed)5.99 kn
Wyporność na cal zanurzenia (lb/in)512.38 pounds/inch

Wymiary otaklowania

Spinaker

Powierzchnia żagli

Dodatkowe