Czy warto używać kamieni chłodzących do whisky?

redakcja | 08.07.2021 11:22

Whisky stones - bo tak po angielsku nazwiemy kamienie do whisky - mają za zadanie schłodzić alkohol oraz nie doprowadzić do jego rozwodnienia przez lód i przy wielu rodzajach whisky mają sens i są bardzo chwalone przez koneserów picia tak podanego alkoholu. 

W tym artykule dowiesz się:

  • kiedy używać kamieni chłodzących do whisky,
  • kiedy nie używać kamieni do whisky,
  • jakie są zalety używania kamieni do whisky,
  • jakie są wady używania kamieni do whisky,
  • jakie są alternatywy do naturalnych kamieni do whisky.
Kamienie do whisky, ilustracja do artykułu
Kamienie do whisky, ilustracja do artykułu | envato, autor furmanphoto

Kiedy używać kamieni do whisky?

Kamienie do whisky - jak i do każdego alkoholu, przy którym chcemy uzyskać taki sam efekt - używamy w momencie, kiedy nie chcemy rozwadniać pitego alkoholu, a mieć go dobrze schłodzonego. To tyle i aż tyle.

Przyjęło się, że dobrej jakości whisky warto degustować nierozcieńczonej lodem, i często tak jest,  ale powiedzmy sobie szczerze, odczuwanie smaku alkoholu jest bardzo subiektywne i dla jednych dany gatunek będzie smakował nierozcieńczony dużą kostką lodu, dla innej osoby nie.

Musisz sprawdzić, który alkohol i w jakiej formie będzie Ci smakował.  Eksperymentuj i pamiętaj, żeby dobrze schłodzić 40-50 ml whisky w szklance do whisky potrzebujesz 4-5 kamieni. Mniejsza ilość nie będzie miała efektu, choć i to jest subiektywne i zależy od wielkości kamieni. 

Pamiętaj jeszcze jedno, whisky w większości przypadków dobrze jest spożywać w temperaturze pokojowej, ale jeżeli  wolisz się delektować trunkiem, który jest nieco schłodzony i nie chcesz go rozwadniać to naturalne kamienie chłodzące są dla Ciebie. 

Kiedy nie używać kamieni do whisky?

Kamieni do whisky nie używamy, żeby zastąpić lód w klasycznych drinkach, w których wymagane jest rozwodnienie alkoholu właśnie przez lód, żeby drink był łagodniejszy. 

W zależności od koktajlu używa się wtedy różnego rodzaju lodu, żeby bardziej lub mniej rozwodnić drink. Old fashioned, w którym zastąpimy dużą kostkę lodu kamieniem do whisky nie będzie klasycznym old fashioned i będzie smakował inaczej. 

Alternatywą dla naturalnych kamieni do whisky, są metalowe kostko do whisky. Przeczytaj również, czy wszystkie whisky chłodzimy? 

Nie przegap
Artykuły z portalu