Co to jest jigger?

redakcja | 20.05.2021 12:12

Jigger to charakterystyczna miarka barmańska, która używana jest do odmierzania alkoholu, syropów lub soków wykorzystywanych do przygotowania koktajlów. 

Barman nalewający alkohol za pomocą jiggera
Barman nalewający alkohol za pomocą jiggera | grafvision

Popularny obecnie dwustronny jigger (na zdjęciu głównym), wykonany ze stali nierdzewnej z dwoma przeciwległymi miarkami o nierównej wielkości w kształcie klepsydry, został opatentowany już w 1893 roku przez Corneliusa Dungana z Chicago. 

Zazwyczaj jedna miarka (stożek) ma pojemność jednego shota, który używa się do robienia drinków w barze, a drugi to pewien ułamek lub wielokrotność shota.

Jaka jest wielkość podstawowej miarki? To zależy od lokalnych przepisów lub zwyczajów w danym barze. Według IBA (International Bartenders Association (ang. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów) 1 Shot lub  Single Pour to 25ml/2.5cl

Termin jigger w znaczeniu małej filiżanki lub miarki wódki i wina pochodzi z USA z początku XIX wieku.

Nie przegap
Artykuły z portalu